Translate

9/24/2013

jarrut

 


jarrunestesäiliö: sisältää jarruihin pumpattavan jarrunesteen
jarruputki: metallinen putki jossa jarruneste liikkuu pyörille paineen vaikutuksesta
jarruletku: jarruputki vaihtuu pyörän luona jarruletkuksi.
jarrusatula: levyjarrussa kiinni oleva jarrujen osa jonka sisällä ovat jarrupalat joiden kitkapinta ottaa kiinni jarrulevyyn kun jarrupääsylinteri tuuppaa jarrunesteen liikkeelle painettaessa jarrupoljinta. Kun neste saavuttaa jarrusylinterin, jarrusylinteri liikuttaa jarrupalat kiinni levyjarruun ja vauhti hidastuu.
ABS-hudrauliyksikkö: kun ABS-yksikkö saa tiedon jarrujen lukkiutumisesta, se vähentää jarruputkissa olevaa jarrunesteen painetta, jolloin jarruteho vähenee ja renkaat pyörivät taas vapaasti, silloin ABS-yksikkö lisää painetta ja jarruteho lisääntyy, voimakas jarrutus jatkuu kunnes renkaat lukkiutuvat uudestaan ja koko homma alkaa alusta.

jarrutehostin: alipainepumpun avulla jarruvoimaa tehostava jarrujen osa, joka ottaa alipaineen imusarjasta tai diesel moottoreissa erillistä alipainepumpusta. Jarruja voidaan tehostaa myös mekaanisesti esimerkiksi muuntamalla jarrupolkimen vivustoa esimerkiksi pidentämällä jarrupolkimen vartta. Jarruja voi myös tehostaa nesteoainetehostimella joka toimii hydraulipumpulla.
jarrutehostimen alipaineletku: moottorin imusarjan ja jarrutehostimen välinen letku
pyörännopeustunnistin: osa ABS-jarrujärjestelmää joka tuottaa jänniteimpulsseja jatkuvasti ohjainlaitteelle joka laskee pyörimisnopeuden, jos pyörä pysähtyy ABS- järjestelmä alkaa toimia.
jarrulevy: jarrupalojen välissä oleva pyöreä metallinen läpyskä johon jarrupalojen kitkapinnat ottavat kiinni
jarrukengät:rumpujarruissa käytettävä jarrupaloja vastaava osa jonka kitkapinnat ottavat jarrurumpuun kiinni kun painetaan jarrupoljinta
jarrurumpu: metallinen kuppi jonka reunoihin ne jarrukengät ottavat kiinni
seisontajarruvaijerit: menee käsijarrukahvalta renkaille mekaanisesti puristamaan jarruja kiinni jarrulevyyn tai -rumpuun.
seisontajarrun mekanismi: käsijarrukahvasta menee vaijeri jarruille jossa vaijeri vetää jarrupalat tai kengät kiinni jarruihin.